Adsense
Utama Tips Dan Tutorial Web 7 Laman Paling Mudah Untuk Menonton Filem Secara Strim Atau Muat Turun

7 Laman Paling Mudah Untuk Menonton Filem Secara Strim Atau Muat Turun

0

Saya mendapat idea untuk menulis artikel ini selepas salah seorang admin omghackers.com bertanyakan tentang laman penstriman apakah yang paling mudah untuk dia gunakan, tanpa perlu berfikir tentang akaun baru, kad kredit atau debit yang ingin digunakan, dan sebagainya lagi.

Di sini saya tidak menyokong cetak rompak, tetapi atas dasar ingin menarik minat golongan pemula atau yang kita sebut sebagai noobies ini kepada dunia IT, maka artikel ini dikarangkan.

Jadi tanpa melengahkan masa dengan intro yang panjang, mari kita lihat laman-laman penstriman yang sangat mudah digunakan oleh semua orang.

Free Movies!

Ini ialah laman pilihan saya untuk kategori ‘paling mudah’. Hanya perlu klik pada senarai pilihan video filem yang ada, dan tekan butang ‘Watch Fast Streaming’.

Cuma disebabkan kebiasaannya ia dimuat naik di laman Openload, maka adakalanya ia telah dipadam kerana melanggar terma DMCA (itu sudah tentu).

C Movies

Laman ini menjadi laman kedua pilihan saya, dek kerana templatnya yang kemas. Dari segi pilihan pemain video, saya tiada isu dengan JW Player. Ia telah menjadi pilihan kebanyakan laman penstriman seperti ini disebabkan ia lebih lancar dan tidak membebankan pelayar.

CMoviesHD

CMoviesHD pula adalah laman yang paling kemas. Dari pengkategorian, hingga kepada susunan reka bentuk laman, navigasi dirasakan seperti sebuah laman berbayar. Cuma mereka ini sedikit lebih agresif pada jumlah video dalam katalog sehingga versi CAM juga dimuat naik. Ada juga video yang telah dipadam oleh pihak hosting, jadi anda ‘tersekat’ jika video itu telah tiada pada kesemua mirrors yang disediakan.

SeeHD.PL

SeeHD.PL bukan pilihan utama hanya kerana laman ini agak perlahan jika hendak dibandingkan dengan laman-laman lain, dan kerap pula terjadinya down time. Tetapi apa yang bagusnya, selain menyediakan pemain video untuk distrim, pembangun juga menyediakan pautan untuk anda muat turun.

123Movies

Melayari laman 123Movies seakan melayari laman YiFy versi penstriman. Anda akan dipaparkan dengan berbagai filem yang baru serta lama, semuanya dalam satu tempat khas di sini. Satu sahaja perkara yang saya tidak suka tentang laman ini ialah ia mempunyai popup tersembunyi (yang boleh disekat dengan mudah oleh Chrome dan extension uBlock Origin).

fmovies.ac

Saya tidak pasti siapa ‘salin’ siapa, tetapi dengan menjengah laman fmovies.ac ini, reka bentuknya tidaklah jauh berbeza dengan 123Movies, bahkan senarai katalognya juga adalah hampir sama. Apa yang membezakan hanyalah pilihan skim warna, dan sejujurnya saya lebih memilih fmovies.ac kerana ia tiada sebarang popup tersembunyi.

Wow Movies

Wow Movies adalah laman terakhir dalam senarai ini. Tetapi jangan tersilap, ia diletakkan terakhir bukan kerana tidak bagus, tetapi kerana pilihan pemain videonya yang terkadang bermasalah, tambahan untuk mereka yang menggunakan internet berkelajuan rendah. Trafik ke laman ini juga adalah tinggi, jadi walaupun tiada down time, anda boleh lihat ‘kesesakan’ tersebut melalui pemain videonya, iaitu apabila ia tidak memuat sebarang video.

Mujurlah ada disediakan mirrors, itu pun kadang-kadang tidak boleh diharap juga.

Jadi, inilah dia tujuh laman penstriman paling mudah untuk digunakan dan difahami meskipun boleh pemula/noobies. Diharap dengan wujudnya artikel ini, akan dapat menarik lebih ramai orang kepada dunia teknologi maklumat. Sebarkan dan kongsikan artikel ini jika anda rasa ia bermanfaat.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version